Operációs rendszer

Amikor megvesszük a számítógépet, akkor az még csak egy alkatrészekből összerakott gép. Ahhoz, hogy ezt használni is tudjuk, kell egy program, idegen szóval, szoftver, ami vezérli ezeket. Ez a szoftver az operációs rendszer.
Legfőbb feladata: kezelni a számítógépben levő és a hozzá csatlakoztatott eszközöket, futtatni a programokat.
 
A mai operációs rendszerek már többségükben grafikus felülettel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a számítógépen való munka során képek segítik a tevékenységet. Nem kell parancsokat gépelni egy utasítás kiadásához, elég lehet például az egérrel megfelelő helyen kattintani.
 
A számítógép képernyőjén a Windows operációs rendszer indításakor megjelenik az asztal. Ezen helyezhetünk el programokat jelképező kis képeket, ikonokat, amelyek többek közt a programindítást teszik lehetővé.
 
A képernyő alján található a tálcaA tálca bal oldalán a Start menü található, innen is indíthatunk programokat, a jobb oldalon pedig a számítógép belső órájának ideje látható. 
 
A számítógép merevlemezén minden adat, vagy program összetartozó csoportokban, állományokban, idegen szóval fájlokban található. Egy állomány például egy rajz, egy leírt szöveg. A könnyebb eligazodás érdekében a fájlokat mappákba (könyvtárakba) helyezik, rendezik.