Másolás, tükrözés

MÁSOLÁS

 

Az ábrán levő tortát meg tudjuk rajzolni az eddig tanultak alapján is, de észrevehetjük, hogy a hat gyertya teljesen egyforma. Így a torta megrajzolása után egy gyertyát is elegendő megrajzolnunk, majd ezután ötször le kell másolnunk a megfelelő helyre. 
Másoláskor tudatnunk kell a számítógéppel, hogy mely részletet szeretnénk másolni. Erre szolgál a kijelölés.
Ehhez kattintsunk a 
Kép menü Kijelölés gombjának legördülő menüjére.

 


A kijelölt terület lehet téglalap lakú vagy szabadkézzel körülhatárolt tartomány. 
Kijelöléskor azt is el kell dönteni, hogy a kijelölt területet háttérrel együtt vagy anélkül szeretnénk másolni. 

 

Az Átlátszó kijelölés a háttér elemeit nem jelöli ki.

Ezután az egeret helyezzük a kijelölendő téglalap alakú tartomány egyik csúcsához, s az egér bal gombját nyomva tartva, mozgassuk átlósan az egeret. A kijelölt részt szaggatott vonallal veszi körbe a program. Amikor a kijelölés megfelelő méretű, engedjük fel a bal gombot. 
A kijelölt területekkel ezután különböző műveleteket végezhetünk.


Mozgassuk az egeret a kijelölt rész fölé. Ekkor 4 ágú nyíl jelenik meg. Nyomjuk meg a CTRLbillentyűt és az egér bal gombját nyomva tartva húzzuk el a kijelölt részt oda, ahová le szeretnénk másolni. A megfelelő helyen előbb az egeret, majd a CTRL billentyűt engedjük fel. A másolat megőrzi a kijelölést, tehát ha akarunk, további másolatokat is készíthetünk. A torta rajzának elkészítéséhez a gyertyát ötször kell lemásolnunk.

A kijelölt alakzatot a Vágólap menü Másolás pontjával vágólapra is küldhetjük, ahonnan a Beillesztés gombbal annyiszor illesztjük be, ahányszor csak akarjuk. A beillesztés helye alapértelmezés szerint a Rajzlap bal felső sarka, ahonnan egérrel a kívánt rajzterületre vonszolhatjuk az ábrát.

Tükrözés
 

Az ábrán látható napernyő megrajzolható körből, ívekből, és egyenes vonalból. Ám nehéz szimmetrikus napernyőt készíteni. Ha azonban csak az egyik oldalát rajzoljuk meg, ezt lemásoljuk, s ezek után a másolatot tükrözzük, majd az eredetihez illesztjük, akkor teljesen egyforma lesz a napernyő két oldala.
Jelöljük ki a tükrözni kívánt részletet. Ezután válasszuk a Kép menü Kijelölés / Átlátszó kijelölés parancsát! A Vágólap menü Másolás, majd Beillesztés parancsával illesszük be a rajzlap bal felső sarkába a fél pillangót!
 

Válasszuk a Kép menü Forgatás / Vízszintes tükrözés parancsát! Ezután a tükrözött ábrafelet vonszolással illesszük az eredeti mellé!