Paint program

A Paint rajzolóprogram
 
A Windows operációs rendszer beépített rajzolóprogramja, tartozéka a Paint.
A program egyszerű ábrák rajzolására és képek kezelésére alkalmas.

PAINT A WINDOWS-7-BEN

A programot a START MENÜ / MINDEN PROGRAM / KELLÉKEK mappájából indítjuk, vagy a START MENÜ felső részében rögzített, esetleg az asztalon levő parancsikonra kattintunk. A programparancsikonja a következő:

A megnyíló program ablaka az alábbi: 

A hagyományos ablakelemek mellett a Rendszermenü az ablak, ezáltal a program vezérlésére szolgál. Az Adminisztrációs menüben az Új, a Megnyitás, a Mentés ésNyomtatás, stb. parancsokat választhatjuk.

Az ablak másik fülecskéjén, a Nézet menüben a rajzlap megjelenítésének méretét állítjuk a Nagyítás / Kicsinyítés nyomógombokkal. Az eredeti méretet a 100 % gomb jeleníti meg.
A lapon a szerkesztés megkönnyítésére rácsvonalakat jeleníthetünk meg, a lap széle mellett cm-es beosztású vonalzó segíti a munkát. A középső menü ezeket jeleníti meg, vagy rejti el. Az utolsó gombokkal a rajzot a teljes képernyőn jeleníthetjük meg.

A legördülő menük pontjai:

- VÁGÓLAP
A Vágólap egy memóriaterület, amely a kijelölt rajzrészletet megőrzi és azt új helyre illeszthetjük be.
Kép menüben kijelölt rajzrészletet a Kivágás vagy a Másolásparancsokkal küldjük Vágólapra (ezek az ikonok csak a kijelölés után válnak aktívvá), majd a beillesztés helyének kijelölése után aBeillesztés gombbal új helyre illesztjük.
(A művelet alkalmas a PrintScreen billentyűvel lemásolt képernyőtartalom beillesztésére is.)

- KÉP

Kép menüben a Kijelölés menüpont az első, amely tovább is lenyitható. Itt választhatunk a szabadkézi, vagy a szabályos téglalap alakú kijelölés között. Itt állíthatjuk be vagy törölhetjük a kijelölést.
A menüben 
Körülvághatjuk, Átméretezhetjük és Elforgathatjuk rajzunkat. Az elforgatás beállításaihoz további legördülő menü tartozik.

- ESZKÖZÖK
A menü a rajzolás fontosabb eszközeit tartalmazza. Sorrendben:
Ceruza - Kitöltés színnel - Szöveg
Radír - Színválasztó - Nagyító

 

 

- ECSETEK
Az ecsetek a húzott vonal formáját és hatását módosítják, vagy az alakzat kitöltési hatásait állítják be. Sorrendben:
Ecset - 1. kalligrafikus ecset - 2. kalligrafikus ecset - Festékszóró
Olajecset - Zsírkréta - Kiemelő - Természetes ceruza
Vízfestékecset.

 

- ALAKZATOK
Ebben a menüben néhány előre elkészített, szabályos alakzat rajzolására van lehetőség. Ha választottunk, a rajzlapon lenyomott egérgombbal megjeleníthető az alakzat, ezután választhatóvá válik a Körvonal és aKitöltés menüpont, ahol a szín a kiválasztott hatással fog megjelenni.

 

 

- MÉRET
A menüben a rajzoláshoz használt vonalak vastagságát állíthatjuk be.

 

 

 

 

- SZÍNEK
A menüben 20, előre beállított szín közül választhatunk, de a Színek szerkesztése gombra kattintva lehetővé válik egyéni színek szerkesztése is. Megkülönböztetjük az 1. színt, amellyel a bal egérgomb rajzol, és a 2. színt, amellyel a jobb egérgomb rajzol.